Modena sport

Статті > Технології Viking

Чому використовуються речовини PFAS?

Причина, чому PFAS настільки широко використовуються у зовнішній промисловості, полягає в тому, що вони мають унікальні технічні властивості. Водонепроникні вироби Viking виготовлені з тканин, які мають ламіновану мембрану з внутрішньої сторони. Мембрани водонепроникні, але все ще пропускають повітря. Щоб надати тканині додаткову стійкість до вологи та води, вироби проходять обробку поверхні, яка робить зовнішню тканину водовідштовхувальною, так звану обробку Durable Water Repelency (DWR). Саме ця обробка та мембрана можуть містити речовини PFAS.

43

Що таке PFAS речовини?

PFAS (пер- та поліфторалкільовані речовини) — це група з понад 10 000 антропогенних речовин, які також називаються фторвуглецями або так званими «вічними хімікатами». Оскільки вони не розкладаються в навколишньому середовищі, їхні безперервні викиди призведуть до високих концентрацій у природі з часом. А оскільки деякі речовини PFAS є біоакумулятивними (зберігаються в живих організмах), вплив хімічних речовин PFAS через питну воду, повітря або харчову мережу може призвести до значних наслідків для здоров’я людей та інших видів у навколишньому середовищі.

Люди також можуть піддаватися безпосередньому впливу PFAS у споживчих продуктах, напр. через контакт зі шкірою. Тому важливо звести до мінімуму використання PFAS. Компанія Viking працює над тим, щоб замінити використання PFAS більш екологічно чистими методами обробки без PFAS протягом 2024 року.

Мембрана без PFAS від GORE-TEX

З 1992 року Viking і GORE-TEX співпрацюють, щоб сприяти активному способу життя на природі, пропонуючи надійне та міцне водонепроникне взуття. Компанія GORE-TEX представила нову інноваційну мембрану ePE у своїй продукції. Ця мембрана є важливою віхою на шляху GORE-TEX до відповідальної продуктивності, що забезпечує високоефективні продукти, розроблені для довговічності. Нова мембрана GORE-TEX ePE легка, тонка, але міцна та не містить PFAS.

Як підтримувати водонепроникні вироби?

Водостійкі вироби Viking постачаються з заводу повністю просоченими DWR, але оскільки просочення без вмісту PFAS менш довговічне, потреба у повторному просоченні збільшиться. Частота цього залежить від того, скільки виробу використовували та прали, а також вашої потреби у водовідштовхувальних властивостях продукту. Для водонепроникних матеріалів з мембранами ми рекомендуємо спрей-просочення без PFAS для повторного просочування виробів.