Modena sport

Статті > Додаткові аксесуари для велосипеда та велосипедиста

Варто пам'ятати, що купуючи велосипед, ви купуєте його базову комплектацію, так само як ви купуєте автомобіль або телефон. І кожен велосипедист доводить свій байк "до розуму", встановлюючи велокомп'ютер, компактний насос, крила або підніжку. Давайте розберемося, як же зробити поїздку на велосипеді максимально комфортною і безпечною. Наприклад, щоб не виникло проблем у разі раптового проколу, десь за тридцять кілометрів від дому, або відчуття дискомфорту після двох годин у сідлі. Давайте перерахуємо, і, на прикладах, пояснимо, які життєво необхідні аксесуари варто придбати з купівлею велосипеда або просто так.

Насос - без цього аксесуара з дому краще не виїжджати, тому що ви можете потрапити в ситуацію, коли колесо пробито, і після заклеювання камери накачати колесо буде нічим. Радимо звернути увагу на велонасос компактного телескопічного вигляду, за того самого розміру накачати ним колесо буде легше і швидше, ніж звичайним мінінасосом. Саме тому за шкалою практичності насос для велосипеда стоїть у нас на першому місці.Набір латок або запасна велокамера - опинитися в лісі з пробитим колесом далеко від дому, не найкраща перспектива. Щоб уникнути такої ситуації, рекомендуємо возити таку велоаптечку з собою завжди, до того ж вона займає мінімум місця, зазвичай у такий комплект входять: бортувальні лопатки, клей, латки для камери. Запасну камеру найпростіше возити в підсідельній сумці, або можна в рюкзаку за спиною. З досвіду рекомендуємо найменше класти в рюкзак, адже ви хочете насолоджуватися поїздкою, а не бути в'ючним мулом)) Дуже зручна в експлуатації сумка на раму велосипеда, але про них поговоримо трохи далі.

Мультитул или набор шестигранников - обслуживание велосипеда без такого инструмента в принципе невозможно. Такие наборы включают в себя все необходимые инструменты для подкручивания и регулировки основных узлов в дороге или дома.

Фара на велосипед фірм:

Neko

Author

Topeak

Якщо ви плануєте тривалу покатушку або просто виїзд ввечері, обов'язково візьміть велоліхтар. Вона дасть вам змогу з комфортом пересуватися в темний час доби, і забезпечить безпеку під час руху на дорозі. Варто виділити яскраві світлодіодні ліхтарі для велосипедів. Вони більш економічні і, на сьогоднішній момент, досить яскраві. Також, зверніть увагу, щоб фара була легко знімною. Ви зможете завжди її демонтувати без інструментів, якщо катаєтеся вдень.

Велосипедна задня мигалка:

Neko,Author,Topeak

Це основний елемент безпеки на дорозі. Виїжджати на дорогу без веломигалки, особливо в нічний час, велика помилка. Веломигалка дає можливість іншими водіям вас впізнати, що збільшує безпеку вашого пересування дорогами.

Комплект крил:

Якщо ви любите кататися часто і в будь-яку погоду, катаєтеся в повсякденному одязі або добираєтеся на роботу, крила для велосипеда будуть для вас порятунком.

Велосипедне мастило - для правильної роботи трансмісії і великого часу служби, рекомендуємо використовувати спеціальні велосипедні мастила для різних типів погоди і умов їзди. Велосипедний замок - замки бувають різної довжини з різним механізмом кріплення, а також ступенем захисту. Залишаючи велосипед пристебнутим замком, варто пам'ятати, що такий захист підходить виключно для нетривалого зберігання. Ми вже писали як вибрати замок для велосипеда в статті "Як уберегти велосипед від крадіжки", рекомендуємо ознайомиться з нею, щоб не стати жертвою викрадення велосипеда. Велокомп'ютер - використовується для того, щоб дізнатися поточну/максимальну/середню швидкість або статистику кілометражу. Можна, звичайно, купити спідометр на велосипед, ось тільки він не дасть Вам всієї повноти картини, що дає хороший велокомп'ютер.

Велокомп'ютер буває двох типів, бездротовий - це більш дорогі моделі, але більш зручні, і дротові - бюджетні варіанти, які змусять вас повозитися з укладанням проводів. Фляга для велосипеда або гідратор - ці аксесуари просто необхідні кожному, хто їздить на велосипеді. Пити воду під час їзди на велосипеді і стежити за водним балансом дуже важливо. Існує безліч різновидів фляг і фляготримачів, їх можна підібрати до будь-якого велосипеда, коштують вони зовсім не дорого. Також існують і термофляжки, призначені для теплої або гарячої води. Ми ж хочемо звернути Вашу увагу на гідратор або питну систему. Це набагато зручніше ніж фляга з водою. Питна система (гідратор) являє собою пластикову ємність, в яку наливається рідина, і гнучка трубка для пиття. Зараз практично у всіх рюкзаках є вивід для трубки гідратора. Влітку у велопоходах, або просто туристичних походах - це дуже зручно. Налили в гідратор холодної води, додали льоду і 4-5 годин насолоджуєтеся холодною водою. До речі, в кожній статті ми даємо невеличкий лайфхак від нашої команди, так от, в гідратор можна наливати не тільки воду, особливо, коли йдете на футбол

Велорюкзак - дуже корисна річ як для їзди містом, так і в велопоходах. Для далеких походів добре підійде велосумка на багажник. Вона містка, зручна, проста у використанні та надійна. Для міста ідеально підійде маленька сумка на кермо, в яку можна покласти телефон, ключі та гроші. Трохи більша за розмірами велосумка на раму, в неї вже влізе ремкомплект і базовий набір інструменту. За зручністю і комфортом для покатушок на 100-300 км найкраще - це велорюкзак на 12-15 літрів. Чому? У нього ви не накладете багато зайвих речей, він легкий, не натирає спину і дуже зручно пити воду з гідратора. Є найрізноманітніші моделі, які підійдуть саме вам за кольором і формою.

Шолом - велошолом не просто аксесуар, це ваша безпека. Багато хто соромиться його носити і в цьому велика проблема, тому що неодноразово можна почути історію з реального життя, коли велосипедний шолом врятував життя. Можна скільки завгодно переживати за свій зовнішній вигляд у шоломі, але це буде ні що, порівняно з переживаннями, які можуть виникнути після падіння і удару головою. Тим паче, що сучасні велосипедні шоломи вельми різноманітні за зовнішнім виглядом і є іміджевою частиною велоекіпіровки. Вони легкі та комфортні. Наша думка, що шолом - це обов'язкова частина гардероба велосипедиста під час катання лісом, парком, містом. Зараз просто величезний вибір велошолома, різні форми і кольори, різні вартості. Ціна на недорогий, але вже якісний шолом для велосипедиста починається від 600 грн. Такий велошолом захистить вашу голову від падіння і отримання травми. У більш дорогих моделях шоломів ви отримаєте більш низьку вагу, гарний дизайн і кращу вентильованість під час їзди. Так само варто пам'ятати, що шоломи поділяються на різні типи, наприклад: шосе, мтб і для екстремальних дисциплін, для будь-якого зі стилів катання ви зможете підібрати оптимальний варіант.

Велоодяг - одяг для велосипеда важливий елемент комфортної їзди. Адже катання в спортивному костюмі, звичайних шортах або джинсах може натерти ділянки шкіри, викликати почервоніння. Пам'ятайте, коли катаєтеся на байку, ви займаєтеся спортом. Під час фізичного навантаження виділяється піт, який необхідно ефективно відводити, не викликаючи подразнення.

Велошорти - для комфортних велоподорожей найкраще використовувати спеціальні велосипедні шорти з памперсом. Для новачків відразу зробимо застереження, що велопамперс - це спеціальна анатомічна підкладка в області паху, яка береже вашу шкіру від натирання, відводить вологу, пом'якшує посадку, робить довгі поїздки комфортними. Для тих, хто не готовий використовувати обтягуючі велотруси, існують різні моделі велошортів, і навіть велосипедні штани з інтегрованим памперсом. Зовні, такий одяг нагадує повсякденний і не викликає емоції у оточуючих.

Велорукавички - рукавички для велосипеда дають змогу руці краще контактувати з грипсами, забезпечуючи легкий і точний контроль велосипеда. Сучасні велосипедні рукавички бувають з довгими або короткими пальцями. Рукавички з довгими пальцями дають змогу завжди залишатися рукам чистими.

Веловзуття - контактне взуття для велосипеда дає змогу жорстко встібатися в педалі та педалювати з максимальним ККД. Зазвичай, підошва велотуфлі зроблена з жорсткого пластику, куди кріпиться шип. Зустрічаються і велочеревики з м'якою підошвою для велотуристів і любителів велосипедного спорту. Варто зазначити, що контактні черевики потребуватимуть спеціальних контактних педалей. І не варто боятися використовувати "контакти" - це вкрай просто, ефективно і надзвичайно зручно.