Modena sport

Статті > Як обрати гірськолижну маску? Специфіка масок.

     Гірськолижна маска - основа безпечного та комфортного катання: надійно захищає очі від вітру, снігу, холоду, ультрафіолетових променів та забезпечує чітку видимість схилу у різних погодних умовах.

     Захист від вітру. При зустрічному вітрі очі без захисту працюють погано. Він миттєво сушить слизову. Організм тут же включає захисну реакцію – з'являються сльози. Чим сильніший вплив вітру - тим більше сльозяться очі, і тим гірше ви бачите. Погана видимість – пряма дорога до травматизму.

     Захист від снігу. Оптика надійно захищає очі від падаючого снігу та «крупи», що летить з-під кантів лиж. І ті, й інші на високій швидкості залишають на ніжній тканині око мікро порізи, які здатні поставити хрест на вашому відпочинку.

     Захист від холоду. Вже через 10 хвилин на морозі при зустрічному вітрі відкриті частини обличчя переохолоджуються. Тривала дія може призвести до локального обмороження. З маскою у лижника цих проблем немає.

     Захист від ультрафіолету. У ясний сонячний день на лижному схилі можна спалити не гірше, ніж на морі. Ситуація посилюється тим, що у відкриті ділянки тіла впливають як прямі, і відбиті від снігового покриву сонячні промені. Висока ймовірність отримати опік рогівки та обличчя. Спеціальні лінзи на масці надійно захищають очі та шкіру від жорсткого ультрафіолету.

     Чітка видимість рельєфу. Оптика з правильно підібраним світлофільтром чи лінзи з поляризацією підвищують чіткість, яскравість, контрастність. У будь-яку погоду (а особливо в погану) ви завжди бачите трасу з високою деталізацією рельєфу. Отже, ваше катання стає безпечнішим.

How to choose Ski Goggles?

КОНСТРУКЦІЯ ГІРСЬКОЛИЖНОЇ МАСКИ

     Деякі виробники наполягають, що сноубордична оптика набагато більша, ніж лижна. Ми вважаємо цей поділ досить умовним. Враховуючи, що конструктивно всі маски однакові, ми не будемо робити відмінності між ними, і в статті називатимемо їх – «гірськолижними». Отже, маска складається з оправи, оптики, системи вентиляції та ремінця.

Ski Goggles Guide - Ski Equipment - Mechanics of Skiing

Оправи.

     Може бути безкаркасною (майже плоскою) і каркасною (об'ємною). Обидва варіанти виготовляються з термопластичного поліуретану. Завдяки цьому маска на морозі не дубіє, не лопається і зберігає гнучкість. З зовнішнього боку розташована лінза, а з внутрішньої - шар (шари) полар-фліс піни різної густини. Що клас маски, то більше шарів (у преміум класу їх 3). Піна вбирає піт і забезпечує щільне та рівномірне прилягання маски до обличчя.

Лінза.

     Сучасні маски випускають із двома формами лінз - циліндричними та сферичними. Циліндричні лінзи вигнуті по обличчю горизонтально та абсолютно плоскі по вертикальній площині. Вони коштують дешевше, пропонують гарне поле зору по горизонталі та нижче по вертикалі. Сферичні лінзи вигнуті одночасно зліва направо та зверху вниз. Вони дорожчі за циліндричні через більш складну форму, але мають три важливі переваги: ​​широкі поля зору, відсутність оптичного спотворення картинки і менш схильні до запотівання. Різновид сферичної лінзи – торичний. Вона помітно вигнута у горизонтальній площині і лише злегка – у вертикальній. Перевага її - суто естетична, а стоїть на рівні сферичної. Якщо дозволяє бюджет, купуйте сферичну чи торичну лижну маску. 
     Конструкція оптики може бути одношаровою (одинарна лінза) та двошаровою (подвійна). Повітряна камера між двома шарами лінзи компенсує великий перепад температур між внутрішнім простором маски з теплим, нагрітим повітрям обличчям і зовнішнім – холодним повітрям навколишнього середовища. Маска менше пітніє. Маски з одношаровими лінзами використовують спортсмени гірськолижники або сноубордисти, які ганяють на високих швидкостях. Потужний потік повітря, проходячи через вентиляційну систему маски, різко вирівнює внутрішню температуру до зовнішніх меж, ніж виключає запотівання. Подвійні та одинарні лінзи використовуються як у горах, так і на міських схилах. Різниця лише у швидкості: катаєтесь швидко – можна використовувати одношарові лінзи.

The 5 Best Ski Goggles | Tested by GearLab

Система вентиляції.

     Хороша вентиляція в окулярах дуже важлива і її багато не буває. Вона впливає на те, чи ваша оптика запітнітиме і заважатиме вам чітко бачити в різних погодних умовах. І якщо у місті, на коротких лижних схилах, сильних перепадів температур та вологості між верхом та підніжжям спуску практично немає, то в горах вони виявляються дуже різко. Тому для міста цілком достатньо, якщо маска буде оснащена 1-2 системами вентиляції, а для великих гір – мінімум із 3-4 системами вентиляції. Незалежно від кількості систем вентиляції, виробники гірськолижних масок практично завжди покривають оптику спеціальним antifog (антифог) покриттям. Воно додатково перешкоджає утворенню конденсату та окремих крапельок на внутрішній поверхні лінз.

ВИБІР ЛІНЗИ.

     На цьому етапі ви повинні вибрати світлофільтр та ступінь затемнення лінзи. Вони безпосередньо залежать від погодних умов, що переважають на території, де ви збираєтеся кататися. Щоб правильно визначитися, ознайомтеся з існуючими технологіями лінз та практичними порадами щодо їх вибору.

Лінзи з різним ступенем пропускання видимого світла VLT.

     Ступінь затемнення лінзи або пропускання видимого світла VLT вимірюється у відсотках. Залежно від того, наскільки сильно затемнює лінза, їй надається своя категорія (або індекс). На сьогодні їх п'ять: S0, S1, S2, S3 та S4. Кожна категорія дозволяє вибирати лінзу під конкретні погодні умови.

  • Лінзи категорії 0 – пропускають понад 80% світла. Це не тоновані лінзи. Рекомендуються для катання в умовах низької освітленості, вночі, при штучному освітленні та в похмуру погоду.
  • Лінзи категорії 1 – пропускають від 80% до 43% видимого світла. Призначені для поганої погоди (сніг, туман, дощ).
  • Лінзи категорії 2 – пропускають від 43% до 18% видимого світла. Рекомендуються для катання у погоду із мінливою хмарністю. Це досить універсальні лінзи.
  • Лінзи категорії 3 – пропускають від 18% до 8% світла. Рекомендується для сонячних днів.
  • Лінзи категорії 4 – пропускають менше 8% світла. Як правило, використовуються на великій висоті, де сонце дуже яскраве, наприклад, на льодовиках.
  • How to choose the right ski goggles - uvex sports

Фотохромні лінзи.

     Для багатьох гірськолижних курортів характерна різка зміна погоди протягом дня, а для трас великої протяжності - протягом спуску. Стартували з сонцем, а спустилися до підніжжя, зануреного в туман. Знайомо? Для таких випадків бажано мати при собі запасну гірськолижну маску або змінну лінзу, якщо на вашій масці передбачено механізм швидкої зміни лінзи. А ще гарною альтернативою може стати фотохромна лінза.

     Фотохромна лінза – це лінза «хамелеон». Вона змінює ступінь своєї затемненості залежно від інтенсивності сонячного світла, подібно до відомої ящірки, що змінює своє забарвлення, пристосовуючись до умов проживання. Основна перевага лінзи цього типу - автоматична пристосованість до умов, що змінюються. Як правило, вона захоплює діапазон від двох до трьох категорій VLT, наприклад S2-S3 або S1-S3. Це робить її надзвичайно універсально та зручною. На жаль, процес «переходу» не відбувається миттєво. Може знадобитися до півтори хвилини, щоб повністю пристосуватися до зміни світла. І це не єдиний мінус, який не дає хамелеонам стати лідерами гірськолижної оптики. Серед інших зазначимо такі:

  •      Фотохромна лінза реагує на туман (у ньому багато розсіяного світла), різко погіршуючи видимість.
  • Хамелеони не завжди доповнені технологіями збільшення контрастності зображення.
  • Reactiv Photochromic - No matter the weather - YouTube

ВИБІР ПОТРІБНОЇ ФОРМИ.

     Зайдіть на сайт брендового виробника гірськолижного екіпірування та зверніть увагу на асортимент гірськолижних масок. Використовуючи фільтри, ви зможете вибрати захист за кольором, погодними умовами, наявності змінних лінз, підлоги та інших параметрів. Але ви не знайдете вибір за розміром. Його просто нема!

     Виробники пропонують 3 категорії: доросла (чоловіча, жіноча), дитяча (хлопчики, дівчатка) та унісекс, відповідно, для дорослих та дітей. А оскільки немає можливості вибрати річ за розміром (на жаль, як із взуттям тут не вийде) – маску потрібно обов'язково міряти. Тому що якість оптики і самого виробу втратить будь-який сенс, якщо аксесуар просто не сяде на обличчя. У правильно підібраному розмірі маска не принесе вам дискомфорту. Сидітиме щільно прилягаючи по всій довжині оправи, без зазорів і не перешкоджаючи вільному диханню через ніс. Якщо ви відчуваєте найменший дискомфорт - вибирайте іншу модель.

ПЕРЕВІРКА НА СУМІСНІСТЬ ІЗ ШОЛОМОМ.

     Мова не про естетичний бік питання (хоча це теж важливо), а про практичну - правильне прилягання та повну сумісність із шоломом. Ідеально, якщо ви купуєте маску і шолом одночасно. Рекомендуємо купувати комплект одного бренду. У цьому випадку ви отримаєте найкращу сумісність обох аксесуарів по фасаду, бічним поверхням та по точках кріплення ременя-стрепу.

     Не біда, якщо купуєте захист окремо. Надягніть шолом і зафіксуйте його. Відрегулюйте стропи на масці та надягніть її. Посувайтеся, вона не повинна з'їжджати на ніс і вилиці. Якщо комфортно, але ви бачите не щільне прилягання обох аксесуарів один до одного в районі чола («зазор новачка») – міняйте маску або шолом.

Gear Made Clear — Helmets & Goggles - FREESKIER

ЛИЖНІ МАСКИ З МЕХАНІЗМОМ ШВИДКОЇ ЗАМІНИ ЛІНЗ.

     Практично маски з механізмом швидкої заміни лінз комплектуються змінною лінзою або лінзами. Це дуже зручно. Сам механізм заміни може бути реалізований через важелі-затискачі, невеликі кнопки чи потужні магніти. Меж досконалості тут немає, і провідні виробники кожного сезону вдосконалюючи старі, пропонують і нові рішення.

     Сьогодні поміняти оптику можна навіть не знімаючи маски, а в деяких випадках – не знімаючи рукавичок або рукавичок. Зазначимо, що ця гірськолижна маска з механізмом швидкої заміни лінз хороша для гір – з їхньою непередбачуваною погодою та практично некорисною на міських схилах, де погода найчастіше стабільна.

Neon Magnetic Key Mask - White Red – NEON OPTIC